Noen ganger spisser media en sak om deg i meste laget eller tar dine sitat ut av kontekst. Hva kan du gjøre med det? Her er et par historier og noen konkrete tips.

15 år gammel fikk jeg mitt første virkelige møte med media. Dagbladet intervjuet fem niendeklassinger på Ramstad skole i Bærum om forskjellene mellom øst og vest i Oslo. Samme uke snakket de med fem niendeklassinger på Haugenstua i Groruddalen.

Resultatet var en lørdagsdobbeltside der konklusjonen var at øst-vest-forskjellene fortsatt var store. Elevene fra øst fremsto som en gjeng naive hip-hopere med høyt hår og lave ambisjoner og vi fra vest som Bærums-blærer med basseng, men uten sans for listepop og T-baneturer.

Ingen av oss kjente oss helt igjen, og oppslaget skapte både skam og sinne på begge sider av byen. Dagbladet fikk sinte leserinnlegg og vi fikk mye tyn i skolegården. Vi forsto snart at vinklingen var laget lenge før Dagbladets journalist og fotograf tok turen ut til Bærum. Dette var jo før man medietrente elever i Bærumsskolen.

Jeg ble minnet på denne episoden da jeg fant et gammelt Se & Hør fra valgkampen i 2009. I bladet stråler en frodig Erna Solberg med mann fram under tittelen «Et godt sex-liv er viktig». Merkelig tittel, tenkte jeg. Har Erna virkelig ønsket å snakke om kjønnslivet sitt til Se & Hør? Det viste seg et stykke ned i teksten at bladet hadde følgende dekning for krigstypene:
 Se & Hør: Er et godt sex-liv viktig for deg, Erna? 
Erna: Ja, det tror jeg er viktig for alle mennesker.

Historien er spesiell, men illustrerer et poeng vi alle har sett: Journalister har ofte i praksis skrevet saken før de har snakket med kildene, og desken drar en sak lenger enn det er dekning for i en tekst.

Musiker og mamma Marte Krogh ble offer for noe lignende i januar fjor. En artikkel i bladet Mamma, der den nybakte moren Krogh forteller at hun synes det er ”helt jævlig” å trene, men sier ”man må bare ta seg sammen” ble vinklet slik i VG: ”Finansfrue Marte Krogh: Ta dere sammen og tren mer!”

VGs tolkning og spissing førte til flere nye artikler og hundrevis av ufine kommentarer om og til Marte Krogh. Krogh fikk skikkelig PR-juling for å si det forsiktig. 1. februar 2013 gikk VG ut og beklaget saken overfor Marte Krogh, til glede for henne og mange andre.

Marte Krogh fikk heldigvis god hjelp av Margrethe Geelmyuden, som nå jobber i Dinamo PR, som vet godt hvordan media tenker og jobber. Det gjorde at VGs første artikkel ikke ble siste ord. Håndteringen av Krogh-saken ble til og mednominert i åpen klasse i Gullkorn i høst, men vant ingen pris.

Fem enkle grep kan brukes for å unngå tabloid-trøbbel:

1. Jobb med journalister du kan stole på: Bygg og vedlikehold et forhold til journalister som gir deg god behandling, og gi dem gode saker eksklusivt mot at de får fram ditt budskap.

2. Fortell historien selv: Bruk arrangementer, foredrag, leserinnlegg, blogger og eget nettsted for å få budskapet ut slik du vil. Da er du også bedre forberedt på responsen.

3. Tenk på hva du skal si: Har du bestemt deg for å svare en journalist, tenk nøye over hva du vil si, og skriv ned de tre viktigste poengene eller argumentene dine.

4. Be om å få godkjenne sitatene: Avtal på forhånd at du kan godkjenne dine egne sitater. Denne praksisen er i tråd med journalistenes egne kjøreregler i Vær Varsom-plakaten.

5. Hold kjeft. Du trenger ikke å snakke med pressen eller takke ja til å bli intervjuet. Unngå å mene noe om saker som ikke er viktig for virksomheten eller i tråd med din kommunikasjonsplan.

Dette er noen enkle strategier som gjør det lettere å jobbe proaktivt med mediekontakt. Og skulle skaden likevel skje; ta kontakt med journalisten og be om å få en ny sjanse. Det var det vi gjorde den gangen på åttitallet. Jeg ringte selv Liv Jørgensen og ba om et nytt intervju. Kort tid etter satt vi på McDonalds midt i Oslo og spiste burgere på Dagbladets regning- ti ganske like niendeklassinger fra øst og vest.

Og neste lørdag smilte vi igjen over to sider i Dagbladet, denne gangen avbildet arm i arm nedover Grensen over billedteksten: Kan du gjette hvem som er fra øst og hvem som er fra vest? Det var vanskelig å se. Men selvsagt var det annen hver..

ost-vs-vest

Foto: Faksimile fra Dagbladet