Hvordan lage og holde en god presentasjon

Hvordan lage og holde en god presentasjon?

Nils Apeland har gjennom mange år hjulpet hundrevis av ledere og foredragsholdere med å bli bedre til å presentere. Les hans 10 beste tips til god presentasjonsteknikk her.

1. Planlegg presentasjonen

Jobben med å holde et godt foredrag eller en fengende presentasjon starter lenge før du går på scenen eller skrur på kameraet. Begynn forberedelsene minst én uke før. Tenk på: Hva er ditt hovedpoeng? Hvilke argumenter har du? Hvordan gjør du budskapet levende? Hvordan skal du involvere publikum?

2. Tilpass til målgruppen

Du blir oppfattet annerledes av en gruppe skole-elever enn en gruppe forretningsadvokater. Sett deg inn i hva målgruppen er opptatt av og tenk ut eksempler og argumenter som vil engasjere og overbevise dem du skal snakke for.

3. Test det tekniske

Sjekk og dobbeltsjekk at alt er riktig i materialet du skal bruke, og at du har med deg kabler, overganger og fjernkontroll. Er presentasjonen din digital? Logg deg på 20 minutter før og test lyd og bilde sammen med arrangøren.

4. Start med et smell!

En engasjerende start gjør at publikum vekkes og blir nysgjerrige. En personlig historie er bra. Du kan også stille et spørsmål, komme med en påstand eller vise et spennende sitat. Unngå slappe fraser som: «Ja mitt navn er altså Kjell Kjedelig og jeg skal bare dra dere gjennom noen slides her…». Ingen blir tent av en slik åpning.

5. Koble deg på salen

Når du har startet med et smell: Si noe om hvem er du i relasjon til forsamlingen. Hva har dere felles? Hva er din kobling til stedet, byen eller bransjen? Dine klær, din rolle, din alder og ditt yrke påvirker hvordan du og ditt budskap blir mottatt. Forsøk å skape et «vi» – en følelse av fellesskap mellom deg og dem du snakker for.

6. Fortell historier

Historier gir publikum knagger å henge dine poeng på. En gang jeg holdt foredrag i Moss, fortalte jeg om da jeg 6 år gammel ble skamklipt hos byens frisør – til mammas store fortvilelse. Historien brukte jeg til å snakke om kundetilfredshet. Hvilke historier har du som underbygger poengene dine? Let dem fram fra hukommelsen, og øv på å fortelle dem. Forsøk å appellere til publikums følelser. Følelser fremmer læring.

7. Ha en tydelig struktur

Menneskehjernen liker orden. Derfor bør du ha en god struktur på innlegget ditt. Det hjelper både deg og publikum. Tre deler er en god oppbygning.

8. Snakk til hjernens kinosal

Fargelegg budskapet ditt med fine språkbilder. John F. Kennedy, Winston Churchill og Martin Luther King gjorde sine budskap levende og forståelige ved å visualisere poengene sine. Gode språkbilder i et foredrag eller en tale er som pene smykker til en kjole. Bruk tid på å forme dine egne språkbilder.

9. Mange bilder, lite tekst

Presentasjonen din bør ha lite tekst, men mange bilder, god grafikk og pedagogiske modeller. Fakta presenteres som stikkord. Folk kan lese, så ikke les opp tekst, men hjelp publikum å forstå hva som er viktig. Hold deg til én grafisk stil.

10. Involvér publikum

Se på de foran deg, ikke på skjermen bak deg. Forsøk å se folk i øynene. Smil. Vis engasjement. Da vil publikum merke din tilstedeværelse. Aktivér salen ved å stille spørsmål, ha håndsopprekninger eller små avstemninger.